Schimbare majoră în războiul lui Putin, care înfurie Rusia. Cine și-a anunțat sprijinul pentru Ucraina: „A venit timpul”

de: Cătălina Burghelea
17 10. 2022

Ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, susține că este timpul ca Ucraina să primească ajutor militar de la țara sa, în contextul informațiilor că Iranul se pregătește să trimită rachete balistice la Moscova. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat Ierusalimul să nu facă pasul „foarte nesăbuit” de a furniza Kievului armament.

Israel ar putea trimite arme Ucrainei, dar Dmitri Medvedev avertizează să nu facă acest pas

Livrarea rachetelor balistice iraniene către Rusia determină Israelul să livreze ajutor militar Ucrainei, a scris ministrul Diasporei, Nachman Shai, pe Twitter. Potrivit acestuia, „nu mai există nicio îndoială unde ar trebui să stea Israelul în acest conflict sângeros”, adăugând că „a sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”.

Declarația oficialului a venit după un raport din 16 octombrie, în care se afirma că Rusia va achiziționa din Iran rachete balistice Fateh-110 și Zolfaghar, cu o rază de acțiune de 300, respectiv, 700 de kilometri. Dar afirmația lui Nachman Shai este condamnată de Moscova.

„Israelul pare că va furniza arme regimului de la Kiev. Un pas foarte nesăbuit. Va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre (…)”, este avertismentul lansat de fostul președinte rus.

Comentariile lui Dmitri Medvedev vin după ce Nachman Shai, ministrul israelian pentru Diaspora, a afirmat, la sfârșitul săptămânii trecute, că a venit timpul ca țara să sprijine Ucraina, având în vedere că Iranul ar fi ajuns la un acord cu Moscova să îi trimită rachete pentru „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin în luna februarie.

Ce face Iran pe ascuns

Potrivit Washington Post, citând oficiali americani de securitate și aliați, Teheranul se pregătește să trimită în secret drone de atac și rachete balistice. Iranul ar trimite un prim transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar și două rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300, respectiv, 700 de kilometri.

Fluxul de arme iraniene ar putea ajuta la compensarea pierderilor uriașe de echipament militar rusesc pe frontul din Ucraina, sunt de părere oficiali din Administrația Biden.

Deși Kievul a cerut Israelului echipamente militare, până acum, această țară din Orientul Mijlociu a încercat să evite o confruntare cu Rusia, păstrând o aparenţă de neutralitate, în timp ce a transferat tone de ajutoare civile.